HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Úterý 19.03.2024
 

REGION VÝCHODNÍ ČECHY
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

MEDOBRANÍ u Perníkové chaloupky

Medobraní 2006
Začátek akce: 02.07.2017 v 09:00 hodin (ne)
Předpokládaný konec: 02.07.2017 v 16:30 hodin (ne)
Druh akce: Slavnost
Místo konání: Ráby: Perníková chaloupka

Rodinný program připravený ve spolupráci s rodinou včelaře pana Josefa Vlacha, který se uskuteční v nové expozici "Medárium" s naučnou stezkou o včelách v areálu Perníkové chaloupky pod Kuněrickou horou u Pardubic.

Návštěvníci se seznámí nejen s technikou a způsobem odběru plástů ze včelích úlů, ale také s vytáčením čerstvého medu a jeho dalším zpracováním.

"Na medobraní návštěvníci uvidí živě a zblízka, jak žijí včely v úle. Dozvědí se čím se živí a jak vytvářejí svoje produkty med, vosk, propolis, pyl, mateří kašičku a další. Plásty bude včelař vyjímat z úlu a obsednuté včelami je bude s komentářem ukazovat. Medné plásty budou potom převezeny do improvizované medárny v budově. Tam si návštěvníci zkusí odvíčkování a vytáčení plástů v medometu. Vytočený med bude potom stočen do sklenic a ještě teplý nabídnut návštěvníkům ke koupi. Zajímavé budou informace o tom, jak uchovávat med v domácnosti, jak ho rozpouštět a k čemu se dá v kuchyni použít. Vítáni budou začínající včelaři nebo i ti, kteří o včelaření uvažují a neví jak začít. Ti budou mít příležitost se podrobněji seznámit s jednotlivými činnostmi při medobraní. Témat, které mohou začátečníka po přečtení základní literatury zajímat je velmi mnoho. Na příklad po medobraní bude již v červenci aktuální léčení proti varoáze. Krmení a příprava včelstev na jaro příštího roku. Jakým způsobem krmit. Jaké množství zásob včelstvo potřebuje na zimu. Příčiny rojení. Shromažďování zásob. Používat mřížku? Stavební pud. Obměna včelího díla. Jak uchovávat souše. Pylové plásty ano či ne? Jak je uchovávat. Jak ošetřovat použité rámky, nástavky a mřížky. Umíš dělat medovinu?", zve k návštěvě včelař Josef Vlach.

Chybět nebude ani ochutnávka a prodej vytočeného medu či doplňkový prodej medoviny, svíček ze včelího vosku, propolisu a dalších včelích produktů. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet, jak se z medu, mouky a koření dělají perníky.

Příjemné chvíle "s medovými zážitky z Perníkové chaloupky" strávíte v Muzeu perníku s Perníkářskou dílnou Ježibaby a Medovým rájem, v útulně U všech čertů (nikdo neví, proč se tak jmenuje...) a v Otesánkově mlsárně s bohatou nabídkou zmrzlinových pohárů. A bude i Červená Karkulka a gastronomická specialita: PEČENÍ HOLUBI převážně rostlinného původu!

Přijďte, těšíme se na vás za každého počasí.

Proč jsme 14. sezónu Muzea perníku nazvali "předposlední...?!?".

V roce 2014 zastupitelé obce Ráby (Ing. Vojtěch Černík - místostarosta, Jiří Frencl, Zdeňka Morchová - starostka, Ing. Jana Procházková, Josef Soukup, Mgr. Jana Trnková a Vladimír Vachek - místostarosta) přijali nový územní plán, který plochu určenou pro občanskou vybavenost a k podnikání na pozemcích uvnitř oploceného areálu Lovčího zámečku zmenšil na čtvrtinu původní výměry ve prospěch biocentra RBC 1758 (vně oploceného areálu), prioritně určeného k jiným účelům než k živnostenskému podnikání. Ani následující staronové zastupitelstvo obce (Jan Cimický, Ing. Vojtěch Černík - místostarosta, David Frencl - místostarosta, Ivan Kopecký, Martin Křičenský, Bc. Veronika Machatá, Zdeňka Morchová, Josef Soukup - starosta a Vladimír Vachek) nevyužilo svoji zákonnou pravomoc k nápravě a prohlásilo, že je mu jedno, co v areálu bude.

O budoucnosti tedy rozhodne soud - ačkoliv Petici na záchranu Perníkové chaloupky v roce 2016 podepsalo více než 20 tisíc dospělých občanů, začneme připravovat ukončení či přerušení projektu Perníkové chaloupky k 31. 12. 2018, které by mohlo zvrátit pouze pravomocné soudní rozhodnutí o zrušení likvidační změny územního plánu lokality.

Když zastupitelé nezastupují své občany (voliče), ale jiné mocenské či komerční zájmy, a když z občanů dělají nevolníky, kteří by jenom trpně měli přijímat jejich „ušlechtilá“ rozhodnutí, nemáme jiné východisko: ŽIVNOSTNÍCI NEJSOU NEVOLNÍCI!

Základní informace: Perníková chaloupka
Další informace:http://www.pernikova-chaloupka.cz
Autor:Luděk Šorm (KAM NA PARDUBICKU s.r.o.)
e-mail: ludek@sorm.cz
organizace: č. 2
Aktualizace:13.05.2017 v 10:27 hodin

VYHLEDÁVÁNÍ V DATABANCE AKCÍ

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR