HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Čtvrtek 18.04.2024
 

REGION VÝCHODNÍ ČECHY
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Kostel sv. Bartoloměje [ Kostel nebo katedrála ]

Kostel sv. Bartoloměje v Pecce je písemně připomínán k roku 1384. Původní, zřejmě dřevěný kostel, byl v roce 1603 nahrazen kamenným kostelem. Dnešní zděný kostel dali postavit kartuziáni v letech 1751-1753, naposledy opraven byl kostel zvenčí roku 1936 a uvnitř v letech 1937-39.

Stavba je řešena v duchu Dienzenhoferovy stavitelské školy. Jsou zde uplatněny vlivy končícího baroka a počínajícího klasicismu. Členění je klidné a jednoduché.

Vodorovně kolem celého kostela obíhá 95 cm vysoký sokl z narůžovělého pískovce zdejšího původu. Vnější zdi kostela jsou rozčleněny toskánskými pilastry. Ty jakoby nesly zdobnou korunní římsu, která probíhá pod střechou. Do vnějšího obvodu zdi byly v roce1877 vsazeny barokní kamenné reliéfy od Josefa Ledra, řezbáře a kameníka z Prahy, které zobrazují křížovou cestu Ježíše Krista. Tato barokní křížová cesta z roku 1772 byla původně zasazena ve hřbitovní zdi kolem kostela, ale po zrušení hřbitova u kostela v roce 1866 a po zboření zdi byla vsazena do zdi kostelní.

Západní průčelí kostela s hlavním vstupem vytváří malebnou kompozici - štíhlé hranolové věže centrálního vstupu a nároží tvarovaných do oblouku. Do nároží ústí menší dveře - vstupy na kůr a do zvonice.

Centrálním vstupem se dostaneme do prostoru pod věží, který je předsíní kostela. Prosklené dveře pocházející z roku 1938 umožňují nahlédnout do hlavní lodi. Za prosklenými dveřmi následuje snížený prostor pod kruchtou. Jeho barokní klenbu - nazývanou česká placka - podpírají dva pilíře křížového půdorysu. Kruchta byla vestavěna později pro umístění varhan s kůrem. Dále se před námi otevírá pohled do podélné lodi kostela, která je 21,15 m dlouhá a 12,90 m široká a vypíná se do výšky 12 m.

Kněžiště, které odděluje od hlavní lodi vítězný oblouk, je 11,40 m dlouhé a 8,15 m široké a je ukončeno půlkruhovým závěrem. Do kněžiště ústí otvory z oratoří, které mají malovanou rokokovou výzdobu, pod nimi jsou vchody do sakristií.

Barevné fresky ( malba do čerstvé omítky ), jejichž autorem je český malíř Václav Kramolín, nahrazují v celém kostele v baroku obvyklou bohatou štukovou výzdobu. Zdá se, že se s účinkem působivé freskové výzdoby počítalo již při navrhování stavby, vzniká totiž dojem bohatého členění a zdobení kostela. Figurální výjevy na stropech jsou oslavou sv. Bartoloměje, jemuž je kostel zasvěcen, a který je ochráncem městečka Pecky.

Hlavní oltář je dílem z roku 1680. Byl zřízen pro starší kamenný kostel, později v 18. století byl zvýšen nástavcem a doplněn sochami sv. Bruna a sv. Huga. Obraz na oltáři připomíná umučení sv. Bartoloměje a pochází z poloviny 18. století, autorem je neznámý žák Petra Brandla. Z téže doby je i kazatelna, rozměrná křtitelnice a dřevěné lavice s ornamentálními řezbami. Z 18. století pochází i většina ostatní výzdoby kostela - oltář mariánský, českých patronů a sv. Anny. Okenní otvory, zaklenuté nízkými obloukovými záklenky, měly původně jednoduchá skla. Ta byla kolem roku 1895 vyměněna za vitráže (barevné kousky skel spojované olověnými pásky ) s obrazy sv. Václava, sv. Ludmily, sv. Aloise a sv. Filomeny.

V roce 1895 byly také původní barokní varhany nahrazeny novými a kamenná dlažba vyměněna za dlaždice.

Pod dlažbou jsou dvě veliké hrobky s ostatky převorů a duchovních. Jméno stavitele chrámu je neznámé, stavba je však jedním z klenotů barokního období v Podkrkonoší.

V září roku 1992 byly do velké věže kostela opět zavěšeny dva zvony o hmotnosti 490 kg a 300 kg, které byly pořízeny ze sbírek místních občanů a věřících přátel ze SRN. Vyrobeny byly v umělecké zvonařské dílně Jiřího Svobody v Brodku u Přerova a výtvarnou reliéfní výzdobu provedl akademický sochař Otmar Oliva.

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.obec-pecka.cz

AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 20.08.2021 v 22:46 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR