HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Пятница 19.04.2024
 

REGION VÝCHODNÍ ČECHY
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Historie města Železný Brod [ История (архивный документ) ]

Železný Brod, město skla, přírodních krás i lidových památek, vzniklo pravděpodobně v 11. až 12. století při zemské stezce, která vedla k pruským hranicím. Letopočet 1501, který je na městském znaku, znamená obnovení městských práv českým králem Vladislavem II. Oblast Železného Brodu je spjata s dominantním postavením řeky Jizery v dávné historii. Osídlení se tu soustředilo kolem výhodné křižovatky dvou obchodních cest na brodu přes tuto řeku - odtud název města, v jehož okolí se už v 10. století těžila železná ruda, jež byla v četných hamrech také zpracovávána. Přídomek Železný získal Brod v 16. století.

Rozvoj města nezastavilo ani vyplenění a vypálení švédskými vojsky v roce 1643. Postupně se z něj stalo významné průmyslové centrum, vynikající zejména soukenictvím a výrobou a zpracováním skla. Dalším tradičním oborem je od poloviny 19. století těžba a zpracování břidlice. S historií města, cechovních řemesel i s přírodním bohatstvím se můžeme seznámit v národopisné expozici zdejšího muzea zvané Běliště.

Pokud jde o současnost ta je mj. reprezentována sklářskými firmami Železnobrodské sklo, Estrela, Exatherm, Detesk, textilní firmou Hybler a střední uměleckoprůmyslovou školou sklářskou. K nejznámějším artiklům patří hutní sklo, bižuterie, teploměry a drobné sklářské výrobky, zejméma tzv. figurkové sklo, které v hojné míře produkuje soukromá výroba. S historií výroby skla, výrobci, exportéry, výrobky, významnými osobnostmi sklářské školy a sklářství se můžete seznámit v městském muzeu.

Koho více zajímá příroda přijde si tu na své. Z geologického hlediska je Železnobrodská vrchovina vedle okolních Krkonoš, Jizerských hor a Ještědského hřbetu součástí tzv. Krkonošsko - Jizerského krystalinika. Spočívá na obměnách břidlic, jež se pro svou vrstevnatost používají na střešní krytiny a obkladový materiál typických místních staveb - lomenic. Tento vděčný materiál najdete mj. na chrámu sv. Víta v Praze a jiných významných památkách. Romantickou podobu zdejšímu kraji dala nejen řeka Jizera se svými přítoky, deroucími se soutěskami a hlubokými kaňony v okolí. V oblasti Dupandy i jinde narazíme na hluboká jezírka, jinde zas na nádherné skalní útvary (Pantheon, Suché skály), či pozůstatky vrásnění zemské kůry, jež vyzdvihlo jednu z dominant sousedního regionu - vrch Kozákov. Za shlédnutí stojí rovněž doklady o středověkém osídlení na Frýdštějně, ale zejména mnoho dosud funkčních objektů lidové architektury - místní přírodní rezervace Trávníky ( v okolí Železného Brodu je to např. Dlaskův statek v Dolánkách, či Boučkův statek v tradičním letovisku - Malé Skále).

Železný Brod i s okolím je vhodným nástupištěm pro cesty do Krkonoš, Jizerských hor a Českého ráje i příhodným místem k prožití dovolené či víkendu v pěkném přírodním prostředí.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.zelbrod.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 06.10.2004 v 15:07 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR