HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Čtvrtek 28.03.2024
 

REGION VÝCHODNÍ ČECHY
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Veselí [ Město nebo obec ]

Veselí
Veselí
Obec se nachází v nadmořské výšce 232 m nad mořem a první zmínka o jejím vzniku pochází z roku 1401. Jméno vsi vzniklo z abstrakce "veselí", tedy snad podle toho, že zakladatelé přáli osadě, aby v ní bylo vždy hojně veselí. Veselí bylo v historii po mnoho let rozděleno mezi různé majitele okolních panství. Roku 1559 získal Veselí Zdeněk starší z Dobřenic a postavil zde na vyvýšeném místě tvrz, kterou obklopil vodním příkopem. Založil ve Veselí také poplužní dvůr, krčmu a několik rybníků, z nichž nejdůležitější je rybník Návesník ve středu obce.
Veselí se dostalo do literatury příběhem z období, kdy v Českém království vládli Habsburkové. Josef Svátek píše o Veselí ve svém historickém románu "Vězeň na Křivoklátě", že zde ve veselské krčmě č.p. 5 byl vězněn biskup jednoty bratrské Jan Augusta při převozu z Litomyšle do Prahy. Prý zde byly velké snahy biskupa osvobodit.
Po zrušení roboty se stalo Veselí v roce 1849 berní obcí s voleným starostou. Samostatnost si Veselí udrželo až do současné doby i přes různé intenzivní snahy v různých režimech spojit je s okolními obcemi. V roce 1881 byla kolem Veselí vystavěna železniční trať z Přelouče do Heřmanova Městce. Kolem roku 1894 se v obci strojově vyráběly perleťové knoflíky.
V památkovém zájmu je kaplička z roku 1902, v níž byl na oltář použit základní kámen z původní kapličky budované v roce 1825, dále domy na návsi u rybníka Návesník, roubené chalupy č.p. 7 a 9. V místě, kterému se říká Hrádeček a kde dnes stojí č.p. 13, stávala v minulosti tvrz.
V katastrálním území obce je důležitá přírodní památka Meandry Struhy. Jedná se o meandrující část potoka Struhy, dříve nazývaného Zlatý potok, a je důležitým regionálním biocentrem. Struha je jedním z posledních přirozených toků v Polabí. Žije zde mnoho ohrožených druhů živočichů a rostlin. Částí koryta je i uměle vybudovaná soutěska v opukových horninách. Přiléhající Lepějovický les má přirozenou podobu lesa lužního Byl založen na místě rybníků. Roste zde například kosatec žlutý, dymnivka dutá, orsej jarní a jiné. Lokalita je významným hnízdištěm ptáků. Žije tu pěnice černohlavá, pěvuška modrá, rákosník zpěvný. V březích sídlí ledňáček říční. Ve vodách struhy najdeme i pstruha potočního a mřenky obecné. Z motýlů zde poletuje babočka osiková a jilmová.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:
Veselí
Památník padlým

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.obecveseli.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Lea Turynová (MAS ŽR) org. 127, 29.11.2022 v 10:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR