HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Úterý 16.04.2024
 

REGION VÝCHODNÍ ČECHY
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Hrádek u Pardubic [ Katastr (místní část) ]

Katastr obce Hrádek je v území pod Kunětickou horou, severně od Labe, odkud pochází řada pravěkých archeologických nálezů. Nejstarší nálezy pocházejí již z doby kamenné. Historické počátky obce jsou neznámé, první zmínka v písemných pramenech pochází až z roku 1436, kdy císař Zikmund Lucemburský vydal listinu, v které zastavil část někdejšího majetku benediktinského kláštera v Opatovicích, kde se tímto majetkem jmenují i vesnice Srch, Hrádek a Pohránov.

Obec Hrádek je rozložena na terenní vlně a může se pochlubit několika dobovými objekty domků. Z historie je nutno ještě připomenout "Královskou cestu" osázenou památečnými duby, která spojovala obec s Lázněmi Bohdaneč.
Poloha obcí, které leží severním směrem asi 7 km od Pardubic a jejich značný technický i stavební rozvoj přilákal a i nadále láká občany z poměrně širokého okolí k výstavbě rodinných domků. Centrem vesnic je Srch, kde je také sídlo OÚ. Obce dohromady čítají 879 obyvatel s celkovým počtem 334 popisných čísel (Srch 239, Pohránov 26, Hrádek 69). Přes všechny tyto obce vede komunikace k nedalekým písníkům, které se staly mekkou občanů z Pardubic a okolí.

Katastry obcí Srch, Hrádek a Pohránov jsou v území pod Kunětickou horou, severně od Labe, odkud pochází řada pravěkých archeologických nálezů. Nejstarší dnes známé nálezy lze datovat do mladší doby kamenné (5 500 až 4 200 před našim letopočtem), kdy u nás sídlily kultury pravěkých zemědělců. Historické počátky obcí neznáme. V písemných pramenech se poprvé vyskytují až v listině z r. 1436, kterou císař Zikmund Lucemburský zastavil část někdejšího majetku benediktinského kláštera v Opatovicích, kde se mezi tímto majetkem jmenují i vesnice Srch, Hrádek a Pohránov. Místní jméno Srch je podle filologů odvozeno od příjmení "Srch", což je doloženo v řadě středověkých pramenů a odvozovalo se buď od sršeň, nebo také znamenalo označení selského člověka. Místní jméno Pohránov bylo zřejmě uměle vytvořeno ze slovesa "pohráti", t. j. trochu žertovati, šaškovati, tropiti si žert. Místní jméno Hrádek evokuje představu nějakého opevněného místa.


Památný dub zvaný Žižkův, stáří asi 450 let. Alej starých dubů směrem k Lázním Bohdaneč.

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ MÍSTNÍ ČÁSTI EVIDUJEME


AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 19.12.2021 v 20:42 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR