HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Pátek 29.03.2024
 

REGION VÝCHODNÍ ČECHY
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Perníková chaloupka patřila řezbářům

V Rábech pod Kunětickou horou se na státní svátek konalo předvánoční Kuňkání pod Kuňkou.

Právě před pěti lety, 17. listopadu 2017 byl založen spolek, které provozuje Perníkové království v bývalém loveckém zámečku v Rábech pod Kunětickou horou u Pardubic. Nejen při této příležitosti, ale také i jako akci na závěr sezony se tu ve čtvrtek na státní svátek konalo předvánoční Kuňkání pod Kuňkou.

"Máme tu asi deset řezbářů motorovou pilou, přijeli dlátoví řezbáři, kteří vyřezávají figurky, je tu veselo," zvala hlavní duše perníkového království Luděk Šorm, ale hned připomněl, že sezona touto akcí nekončí.

"Z ekonomických důvodů, protože energie trápí i nás, jsme omezili víkendový provoz. Ten bude až o vánočních prázdninách. Ale v prosinci tu bude řada zájezdů zejména pro školy a školky," vysvětlil s tím, že prohlídka zámečku není prohlídkou muzea perníku.

"Celé to je zážitkový program. Všichni návštěvníci jsou i účinkující, jsou to Jeníčci a Mařenky, jak kdo má chuť si dělat srandu," vysvětlil Šorm. Ještě předtím, než návštěvníci vstoupili do perníkového království, mohli venku obdivovat mistry řezbáře. A sledovat, jak dokonalé sochy pod jejich rukama rostou a ožívají.

"Mám i klasickou motorovou pilu, ale tu používám jen na první řezy. Pak už mám lišty, které jsou špičaté. Vepředu to má pár milimetrů, aby člověk byl schopný dělat detaily. Úplně největší detaily se dělají bruskami," prozradil Radek Smejkal, mistr světa v řezání soch. Původně vyučený strojař ale celý život vede taneční školu v nedalekých Pardubicích.

"K sochařině jsem se dostal asi před patnácti lety, když už mě nebavilo, že člověk někoho dva tři roky učí a on mu přijde po víkendu říct, že končí. Potřeboval jsem dělat něco, co zůstane," dodal.

Ježibaba nemůže chybět

Samozřejmě v Perníkové chaloupce nemůže chybět ježibaba. Té zdejší propůjčuje už řadu let podobu Aleš Vostřez, mistr perníkář. A nejen to, o perníku umí i krásně vyprávět.

"Na Vánoce se nedělá speciální perníkové těsto, ale používají se speciální vánoční motivy forem," prozradil. Ty jeho mu většinou vyřezává Oldřich Kvapil z Hořic v Podkrkonoší. Ale umí si vyrobit i vlastní formu.

"Musíte na to mít kvalitně vyschlé dřevo. Používá se většinou tvrdé ovocné dřevo. Hrušeň, třešeň, švestka, aby forma vydržela," dodal. A co je potřeba na vlastní perník?

"Stačí med a hladká mouka. Asi třetina medu, dvě třetiny mouky. Čím je jí více, tím perník drží lépe tvar. Žádná kypřidla. Perník je to dost tvrdý. Dřív se strouhal a používal například jako zahušťování do omáček. Dnes je to spíš dekorační záležitost," dodal Aleš Vostřez.

Ludmila Žlábková
Právo, 18. 11. 2022, s. 8

Právo 18. 11. 2022 s. 8

DALŠÍ INFORMACE: Perníková chaloupka

Z KALENDÁŘE AKCÍ

Zveřejněno 18.11.2022
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR